10 dolog, amit tennünk kell költözés ELŐTT

10 dolog, amit tennünk kell költözés ELŐTT

Nem is gondolnánk, hogy költözés előtt milyen sok teendő vár még ránk és hogy emiatt a szervezéssel teli időszakban könnyen meg is feledkezhetünk az apróságnak tűnő, ám fontos dolgokról. Hogy ez ne történjen meg, összeszedtünk 10 fontos szempontot, amit mindenképp érdemes átgondolni, mielőtt nekikezdenénk az egésznek!

RÁTALÁLNI AZ ÚJ OTTHONRA

Hová szeretnénk költözni? Netán a munkánk miatt lenne praktikus egy másik városba, országba költözködni? Bármi is legyen a kiváltó ok, első lépésként át kell gondolnunk, hogy milyen környezetben szeretnénk élni: egy lakókomplexumban vagy egy házban, zöldövezetben vagy a központban, megvennénk vagy bérelnénk?

BESZÉLNI A CSALÁDDAL ÉS A BARÁTOKKAL

Feltétlenül értesítenünk kell a költözésről hozzátartozóinkat és baráti körünket, hogy tudjanak róla. Adjuk meg nekik az új pontos címet, elérhetőségeinket, hogy a költözés után is könnyű legyen a kapcsolattartás.

LAKCÍMVÁLTOZÁS BEJELENTÉSE

Ahogy a családtagokat, barátokat értesítettük, úgy a különféle hatóságokat, szervezeteket is tájékoztatnunk kell a változásokról, mint például:

  • pénzügyi intézetek, bankok, biztosítók, posta (új postázási cím miatt)
  • könyvelő, munkáltató
  • újság/magazin előfizetések
  • egyéb szolgáltatók – háziorvos, takarító személyzet, kertész, ügyvéd stb.
  • kormányhivatalok, okmányiroda – jogosítvány, lakcímkártya, gépkocsi-regisztráció stb. 

LEMONDÁS

Mielőtt búcsút intenénk régi otthonunknak, számos szolgáltatást le kell mondanunk: vezetékes telefon, kábeltévé, internet, újság/magazin előfizetés, közüzemi számlák (víz, gáz, elektromosság). Ha adott városon belül költözünk, lehetséges, hogy maradhatunk ugyanannál a szolgáltatónál is, csak meg kell érdeklődni. Ha kénytelenek vagyunk szolgáltatót is váltani, akkor előzetesen tájékozódjunk az esetleges költségekről, díjakról, választási lehetőségekről. A már meglévő fogyasztói szerződéseket is nézzük át, hogy mit tartalmaznak a szerződés felmondására, megszüntetésére vonatkozólag, van plusz költsége ennek? Érdeklődjük meg, hogy új otthonunkban működik-e minden, be van vezetve minden, ami szükséges, hogy mikor beköltözünk, már a lehető legkevesebb dolgunk legyen. Ezt a folyamatot a tényleges költözés előtt már 2 héttel tanácsos elindítani.

JAVÍTÁSOK

A régi otthonunkban végezzünk el mindenféle szükséges javítást és karbantartást. Amennyiben béreljük az ingatlant, járjuk végig és nézzük át alaposan a főbérlővel, hogy minden rendben van. Gondoskodjunk arról is, hogy ha az új ingatlanban van bármilyen javítandó feladat, az legyen kész, mire odaköltözünk.   

KÖLTÖZTETŐ FURGON, KAMION

Mindig időben, előre kell foglalni. Különféle szolgáltatások közül választhatunk, attól függően, hogy mennyi részt szeretnénk vállalni a feladatokból. Teljes körű kiszolgálás esetén a cég biztosítja a járművet, sofőrt, elvégzi a ki-és bepakolást. Az önkiszolgálás pedig azt jelenti, hogy mi magunk pakolunk ki-be, a költöztető cég pedig elviszi a kívánt helyre a holminkat. Ha furgont kölcsönzünk, akkor értelemszerűen magunk pakolunk és vezetünk. Utóbbi költséghatékonyabb megoldásnak tűnik, azonban a legmunkásabb is. A teljes körű kiszolgálás drágább, de általa megkíméljük magunkat számos tehertől, munkától és természetesen stressztől is, ami valljuk be, nem utolsó szempont. 🙂

KÖLTÖZTETŐ CÉG

Mondjunk el minden szükséges információt és részletet a költöztető cég képviselőinek. Például azt, hogy lakásba vagy házba fogunk áttelepedni, vagy hogy hány emeletes az új helyszín. A nem szokványos méretű/formájú bútorokért, tárgyakért – mint amilyen egy zongora – extra költséget szoktak felszámolni, szóval ezt is bele kell kalkulálni a költségkeretbe. Tájékozódjunk, hogy a költöztető cég rendelkezik-e mindenféle felszereléssel, mint például gurtni, molnár kocsi, kézikocsi, védőhuzatok, pokróc, targonca stb. A nyári hónapok, valamint minden hónap eleje a legnépszerűbb időszakoknak számítanak költözés terén, így ezzel is számoljunk, mikor időpontot foglalunk.             

PAKOLÁS

A pakolást elkezdhetjük 1 vagy 2 hónappal korábban is, és ez folytatódhat egészen a költözés utolsó napjáig bezárólag. Olyan holmikat érdemes legelőször elpakolni, amiket ritkán használunk: szezonon kívüli ruhákat, ünnepi dekorációkat, esetleg a vendégszobában található tárgyakat. Amiket nem viszünk magunkkal, azokat ajándékozzuk el, adjuk el, vagy egyszerűen dobjuk ki. Pakoljunk ki minden létező fiókból, szekrényből, tartóból, amiből csak lehet és hagyjunk magunk után tisztaságot. Egy nappal az indulás előtt készítsük össze a legfontosabb dolgokat, amiket elsőként szeretnék használni az új helyen, például kartonvágó, szemeteszsák, műanyag tányérok, papírtörlő, toalett papír. Minden családtag pakolja össze egy külön zsákba azokat a ruhákat, kozmetikai szereket, amiket utoljára fog használni a régi otthonban, hogy aztán elsőként csomagolhassa ki ezeket az új helyen.          

UTAZÁS MEGTERVEZÉSE

Amennyiben repülővel utazunk az új helyszínre, akkor mindenképp jó előre foglaljuk le a jegyeket. Ha autóval megyünk, tervezzük meg az útvonalat és nézzük meg, mennyi időbe telik eljutni egyik helyről a másikba. Ez az út még lehet szórakoztató is, főleg ha megállunk egy-egy látnivalónál, érdekességnél. 🙂 Minden utasnak legyen saját csomagja az útra, illetve gondoskodjunk házi kedvencünk szükségleteiről is. Ha éjszakába nyúlik az utazás, gondoljuk ki, hol szeretnénk megállni, és foglaljunk előre szállást is arra az estére. Vagy esetleg útba ejthetünk egy rokont, akinél megszállhatunk egy kis időre.   

AZ UTOLSÓ NAP

Pakoljuk össze a legszükségesebb dolgokat, amik könnyen elérhetőek érkezéskor. Legyen minden kéznél az úton: nassolnivaló, telefontöltő, gyógyszerek stb. Legyen minden fontos irat és dokumentum együtt egy borítékban összekészítve: biztosítás, bérleti szerződések, jogosítvány. Szedjük össze a fontos telefonszámokat is egy csokorba – költöztető cég, autóbérlő cég, szállás, ingatlantulajdonos száma stb.

Albérlet esetén járjuk körbe az ingatlant a tulajdonossal, hogy biztosan nem maradt ott semmilyen saját holmi. A régi kulcsokat adjuk vissza és legyenek nálunk az új lakáskulcsok is. Végezetül, álljunk meg egy percre a régi nappalink közepén és emlékezzünk meg az ott töltött remek időszakról! 🙂