5 dolog, amit érdemes átgondolni, ha új helyre szeretnénk költözni

5 dolog, amit érdemes átgondolni, ha új helyre szeretnénk költözni

Munkahely

Fontoljuk meg, hogy közlekedés szempontjából mi lenne az ideális munkahely, ugyanis minél közelebb lakunk hozzá, annál kevesebbet kell ingázni. Ha egy új állás miatt költözünk, az meghatározhatja a lehetőségeinket is, persze attól függően, hogy mely városba, megyébe, vagy országba tennénk át székhelyünket. Azért minden esetben jó eséllyel dönthetünk arról, hogy milyen környezet, milyen szomszédság lenne a legjobb számunkra.

Bevétel

Jövedelmünk nagyban befolyásolja lehetőségeinket és azt, hogy mit engedhetünk meg magunknak, s mit nem. Könnyű rátalálni álmaink otthonára, de azt is nézni kell, hogy belefér-e költségkeretünkbe. Egyes régiók, lakóövezetek drágábbak lehetnek, míg máshol kedvezőbb az árfekvés, így választás előtt tanácsos felmérni a terepet és tájékozódni.

Környezet

Az alábbi kérdések és gondolatok segíthetnek: hol szeretnénk élni?  Lehet, furcsán hangzik elsőre, de vegyük számításba az időjárást és a természeti adottságokat: vízparthoz vagy inkább a hegyekhez közel lenne jó lakni? Vidéki környezet, külváros vagy belváros az ideális? Bármilyen vészhelyzet esetén könnyen megközelíthető a hely? Milyen a közlekedés az adott térségben, milyen bonyodalmas lesz az ingázás? Ha vidék a választott desztináció, akkor legyen a közelben egy bolt, vagy kisebb város, ahol be lehet vásárolni. Megengedett, hogy házi állatot tartsunk? Ismerjük meg a szomszédokat vagy a lakóközösséget, hogy kiderüljön: csendes vagy hangos a lakóhely? Járjunk utána, hogy milyen közösségi tevékenységekben vehetünk részt, milyen eseményekre lehet számítani a jövőben?

Család és életkor

Egy ház vagy lakás optimális méretét nagyban befolyásolja az azt lakni kívánó emberek száma. Ha vannak gyerekek, nézzünk körbe, hogy milyen iskolák vannak a környéken. Ha felsőfokú tanulmányokat folytatunk, akkor van-e lehetőség kollégiumi szállást vagy hostelt foglalni, ahol a többi diákkal együtt tudunk lakni.

Bérelni, vagy venni

Az aktuális (anyagi) helyzetünk függvényében eldönthetjük, hogy béreljük vagy megvásároljuk új otthonunkat. Ha hosszú távra tervezünk, akkor érdemesebb lehet a vásárlás mellett voksolni. Ez kezdetben sok olyan feladattal, ügyintézéssel járhat, mint például a közművesítés vagy a szükséges szolgáltatások megrendelése. Amennyiben csak átmeneti időre költözünk, akkor praktikusabb megoldás albérletet nézni, hátha elcsípünk egy jó ajánlatot. Ráadásul a főbérlő gondoskodik az alapvető felszereltségről, karbantartásról is, így erre sem lesz gondunk, sőt, ha bármi probléma felmerül, csak értesítjük a tulajdonost, aki majd intézkedik. Előre határozzuk meg, hogy mennyi időre béreljük ki az ingatlant: hónapokra vagy év(ek)re?